28 Temmuz 2015 Salı

Pişmanlık psikolojisi yaşıyorsanız okuyun!

Pişmanlık psikolojisi yaşıyorsanız okuyun!


Pişmanlık, yaşamımız boyunca defalarda hissettiğimiz, tekrar olmasın diye çabaladığımız; ancak yakamızı kolay bırakmayan ilginç bir duygudur.


Kimler nelere pişman olmuyor ki? 

Geçmişin satır aralarında kalan sorunlarına, söylenmemesi gerektiği halde sarf edilen cümlelerden, yıllar sonra keşke yapsaydım diye düşüneceğimiz eksik tecrübelere kadar -eksi sonsuzdan artı sonsuza- uzayıp giden ilginç bir süreç pişmanlık.

Kimi zaman yapmadıklarımız için, kimi zaman yaptıklarımız için pişmanlık yaşıyoruz. Aklımızdakini gerçekleştirmemenin verdiği pişmanlıkla, aklımıza eseni hemen yapıyor olmanın verdiği pişmanlık arasında ne fark var bilinmez. Bildiğimiz yegane gerçek, sebebi ne olursa olsun herkes hayatının belirli yerlerinde kendi çapında pişmanlık yaşıyor.

Seanslarda en fazla "pişmanlık" duygusuyla çalışıyorum. 

Pişmanlık, doğru kontrol edilmezse insanı hasta ediyor. Pişmanlığınız, tecrübe sonucu oluşmuş içsel organizasyonlara dönüştürülüyorsa, geleceğinizi kollayan tatlı bir tedbir duygusu olarak sizi gözetiyor. 

Dikkat ettiniz mi? Halk arasında pişmanlık hep kötü ve olumsuz durumları çağrıştırıyor. Genellikle büyük üzüntüler, ciddi sorunlar sonrası gelen kendine kızmalar, başkaları tarafından yıpratıldığımızı düşündüğümüz anlarda beliriyor. Oysa istersek pişmanlık duygumuzu "yapıcı/onarıcı"nitelikte kullanabiliriz!

Belki şaşıracaksınız; ama kişisel gelişim ve kişisel dönüşüm için en çok işe yarayan duygunun pişmanlık olduğunu biliyor musunuz? Ben yıllar içinde öğrendim. O kadar çok insana psikolojik destek verdim ki sayısını ben bile bilmiyorum. Pişmanlık hep kırılma noktası oldu. Kişi pişman olduğu durumu tekrar yaşamamak için daha çok çaba sarfetti. Geleceği umutla hazırlamak için pişmanlık yaşadığı anları hatırında tuttu. Geçmişiyle geleceği arasına pişmanlık zemininde bir köprü inşa etti. Böylece pişmanlık, doğru kullanan ve aklını elinden bırakmayanlar için inanılmaz bir mucizeye dönüştü.

Birilerinin "İyi de pişman olup olup aynı hatayı yapanlar var Mehtap Hanım? Onları ne yapacağız?" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Onlar başka bir yazının konusu. Bugünkü yazım, "Pişmanlıktan korkmayın, pişmanlığınızı iyi kullanın!"sloganı üzerine kurulu.

Pişmanlık yapıcı/onarıcı olarak nasıl kullanılabilir diye merak edenler için hemen söyleyeyim. Eğer pişmanlık duygumuz olmasaydı, gelecekte bizi üzecek çok fazla malzeme biriktirirdik. Usulüne uygun şekilde yönetilen pişmanlık, iç dünyamızda ve günlük pratiğimizde daha fazla biriktirme yapmamıza engel olan duygusal bir araçtır. Yani eğer pişmanlık duygumuz olmasa, sürekli biriktirirdik. Arada sırada pişman olduğumuz için, o mini pişmanlıklar, bizi yeni hatalar yapmaktan alıkoyuyor. 

Pişmanlık geçmişten geleceğe doğru kişiyi etkisi altına alabilen, zamansal olarak geniş yelpazesi olan bir duygudur. Geçmişi ve geleceği bütünleştirir. Pişmanlıkla geçmişi birlikte ele alacak olursak, geçmişinize göz attığınızda yapamadıklarınız için veya yapıp da hata olduğuna inandıklarınız için pişman olursunuz. Bu pişmanlığı cebinizde taşıyarak geleceğinize yol aldığınızda, o durumların benzerleri yaşanmasın diye dikkatli davranır, sonraki günlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. 

Bence hepimiz arada kendimize ve geçmişimize göz atmalıyız. Yabancı filmlerde vardır, pek çok kişi "ölmeden önce mutlaka yapılacaklar listesi" hazırlar. Bizler ölmeden önce diye uzun zamana yayarsak ipin ucunu kaçırıp gerçekleştiremiyoruz. Kısa dönemli talimatlarla kendimize yapıcı/onarıcı pratikler kazandırabiliriz.

Örneğin ilk olarak son üç yılınıza göz atın! Neler eksik? Neler fazla? Neler yük? Neler az? Zihninizden geçirin, kendinize puan verin. 

İkinci adım olarak, gelecek üç yıla, geçmişten gelen hangi pişmanlıklarınızı taşımak istemeyeceğinize karar verin. Eksik olanları tamamlamaya, yaptığınız için pişman olduklarınızı ortadan kaldırmaya dönük tedbirler alın. Böylece yaptığınız için pişman olduklarınızla, yapmadığınız için pişman olduklarınızı tahlil etmiş olacak, gelecek birkaç yılınızı ayağınıza ve ruhunuza dolamadan daha keyifli/verimli geçirme şansına sahip olacaksınız.

Gayet kolay bir yöntem...

Pişmanlıklar hep aynılıktan gelir. Değişiklik iyidir. Azsa eklersiniz, fazlaysa eksiltirsiniz, sonuçta bir yerlerden hayatınızda değişiklik yapmaya başlamış olursunuz. 

Denediğiniz hiçbir şeyden pişman olmazsınız, denemediğinizden pişman olduğunuz kadar!

1 yorum:

  1. mehtap hanim benim oglum 1. sinifa gidiyor son 1 aydir gecmise ait takintilari var. mesela bi ornek;bi anda benim onu bi konu hakkinda uyardigim konu hakkinda gecmisini dusunup anne ben baskasinin elinden bi sey yedim yada senden habersiz baskasini evine gittim diye dakikalarca aglamasi oluyor.ne yapabilirim onunla oturup konusuyorum ama durup durup ayni seyleri soyluyor beni aydinlatirmisiniz

    YanıtlaSil