26 Mart 2015 Perşembe

Bahar yorgunluğuna dikkat!

Mart ayı geldi! Bahar yorgunluğuna dikkat!
 
"Üzerimde acaip bir tembellik var. Canım yataktan kalkmak istemiyor, gözümü açamıyorum." Diyen kişilerin sayısında çoğalma olacak.
Ardından kendi kendimizi teselli etmeye çalışacağız: "Tembellik değil benimki, bahar yorgunluğu!"
Bahar yorgunluğu diye birşey var... mevsime uygun yazı olsun bugünkü ne dersiniz?
Bütün kış "Ahh bir bahar gelse, güneşi görsek, moralimiz düzelse, eğlensek!" ümidiyle yaşarken, Mart ayının ortalarından sonra ve Nisan ayından itibaren dünyamızı ziyaretiyle başlayan yorgunluklar kaplıyor bedenimizi. Beklediğimize bak, bulduğumuza bak diye bozuluyor insan!
Baharda bizi türlü güzelliklerin yanında bazı hoş olmayan durumlar da bekleyebilir elbet. Özellikle bahar depresyonu dediğimiz, kişilerde halsizlik, kolay yorulma, isteksizlik, dikkat kaybı, iştah ve uyku düzeninde değişiklik gibi sorunlar oluşturan durum bunlardan birisidir.  Bunlara ilaveten hayatı yaşamaya değer bulmama, intihar fikirlerinde artış, ölümü daha sık düşünme (ölsem de kurtulsam), dikkat dağınıklığı, unutkanlık, günlük iş ve meslek performansında düşüş, isteksizlik, güçsüzlük halleri. Ayrıca kabızlık, bulantı, cinsel istek sorunları, bitmek tükenmek bilmeyen bedensel ağrılar...
Öncelikle hemen belirteyim bunların çoğunu bir arada yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Psikolojik yardımla her şeyin üstesinden gelmek mümkün.
Bahar yorgunluğuyla başedebilir miyiz?
Aslına bakarsanız alınabilecek tatlı tedbirlerle bahar yorgunluğunuzla başedebilir; psikolojinizi, ılık esintili günlerin şefkatli kollarına bırakabilirsiniz.
Ortalama herkeste görülebilecek bahar yorgunluğunu, bahar depresyonuyla karıştırmamak, vücudun ihtiyacı olan dengeyi sağladıktan sonra baharın keyfini çıkarmak elimizde.
Nasıl mı? Hemen anlatayım.
Bahar yorgunluğuyla başetmeyi kolaylaştıracak öneriler
* Ortalama her yıl yaşadığınız bahar yorgunluğu, bahar tembelliğiniz varsa, daha mevsim gelmeden önce yorgun, bitkin olacağınıza dair karar vermeyin. Bu yılki baharın çok iyi, enerjik, üretken geçeceğini söyleyin kendinize.
* Gün içinde canını sıkan, moralinizi bozan durumlarla karşılaştığınızda, mümkün olduğunca çözümlenebilir yanından görmeye gayret edin. Çünkü moral bozukluğu insanın tüm enerjisini alır götürür, yerine çöküntüye uğramış beden bırakır. Zaten baharla yorulan bünyeniz, moral düzeyinizdeki düşüşle iyice zorlanır.
* Dengeli beslenmeye özen gösterin. İnsan psikolojisinin iki önemli besin kaynağı uyku ve sağlıklı beslenmektir. Birinden biri eksik bırakılırsa, merkezi sinir sistemi olumsuz etkilenir. Bahar ayları, insan vücudunun hormonal yapısının değiştiği bir dönemdir. Hormonlar değişince bünye zorlanır. Dışarıdan aldığımız besin maddelerine dikkat ettiğimizde, vücudumuzun kimyasal dengesini korumuş oluruz. Her kanalda önünüze çıkan her türlü diyeti yapmamak şartıyla, uzmanların önereceği sağlıklı beslenme önerilerine uygun hareket edin.
* İçinde yaşadığınız bölgenin coğrafi özelliklerine uygun olan taze meyve ve sebzelerden bol bol yeyin. Benim gibi çikolata severlere müjde! Beslenme uzmanları haftada 50gr. kadar sütsüz çikolata yiyerek, mutluluk hormonumuzu artırmamızı öneriyor bu arada. Bu süper!
* Spor veya egzersiz yapın. Egzersiz dediysem öyle milli takıma sporcu olacağınız ciddiyette sporlardan bahsetmiyorum, korkmayın! Haftada bir kaç kez 45-50dk yürümek, apartmanlarda asansör yerine merdiven kullanmak, otobüsten birkaç durak erken inip gidilecek yere yürüyerek ilerlemek, evde veya ofiste taşıyıcı olarak çocukları kullanmadan kendi suyumuzu kendimiz almak, haber/dizi izlerken hafif bedensel egzersizler yaparak zamanı verimli kullanmak...vb. gibi.
* Çevrenizde mutlu, keyifli, neşeli arkadaşlar bulundurmaya, onlardan yöntem öğrenmeye gayret edin. Mizahla/espriyle ilişkisi iyi olan insanların daha mutlu/huzurlu olduklarını, olaylara daha esnek bakabildiklerini, problem çözme konusunda daha yetenekli olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla enerjiyi düşüren bahar yorgunluğu gibi durumlar, bu kişilere nadiren uğrar.
* Geceleri erken uyumak ve sabahları erken kalkma şüphesiz en önemli korunma yöntemi. Öğlen uyanan bir insanın akşama kadar miskin/bitkin dolaşması kaçınılmazdır çünkü. Ayrıca erken kalkmayan kişilere gün yetmiyor, işlerini yetiştiremiyorlar ve bu durum da farklı bir nedenle moral bozulmasına vesile oluyor. Derken zaten düşük olan enerji iyice azalıyor.
* Çok bitkin hissettiğinizde duş alın. Suyun mucizesi...
* Daha huzurlu olabilmeniz için stres nedenlerinizi mümkün olduğunca aklınızdan uzak tutmaya çalışın.
* Üzüleceğiniz konulara değil, sizi harekete geçirecek, mutlu hissettirecek konulara dikkatinizi yönlendirin.
* Mümkün olduğunca sevdiğiniz kişilerle, sevdiğiniz mekanlarda gezin.
* Ev gezmeleri yerine, dış mekanlarda buluşup, keyifli sohbetler yapmayı tercih edin.
* Okunması kolay, zihninizi zorlamayacak; fakat hoşunuza gidebilecek yazılar okuyun. Fıkra kitapları, roman,  gelişim kitapları...vs. gibi.
Bahar geçici, tembellik baki!
Bahar geçiyor geçmesine; ama dikkat edelim, baharda geliştirdiğimiz psikolojiyle kendimizi tembel insan haline getirmeyelim. Bahar geçiyor malum... bazı insanlar için bahar geçici, tembellik baki!
Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder