3 Mart 2015 Salı

Biten ilişkinin ardından toparlanma yolları

Biten ilişkinin ardından toparlanma yolları

Salı günü gelen bir okuyucu sorusuna cevap yazmıştım. Bu konuda çok fazla soru geliyor ve o yazının ardından da gelmeye devam etti. Anlaşılan o ki herkesin unutmaya çalıştığı birileri var ve gidenin ardından nasıl toparlanacağınızı merak ediyorsunuz.

Dilerseniz sizler için hızlıca sıralamaya başlayayım biten ilişkinin ardından nasıl toparlanacağınızı.

Öncelikle ayrıldığınız kişiyle karşılaşma ihtimaliniz olan yerlere gitmeyin. Pek çok kişi, inat yapar gibi karşılaşma olanağı olan yerlere gidiyor, karşılaşınca kötü oluyor. Bir insanın sizin için hayırlı olmadığını anladığınızda, onunla yolunuza devam edemeyeceğinize karar verdiğinizde, arada yaşanmış güzel günleri aklınıza getirerek onu unutmakta zorlandığınızda, yapacağınız en talihsiz davranış karşılaşacağınız mekanlarda dolaşmak olacaktır. Gözden uzak olan gönülden de uzak olur diyor atalar. Gördükçe anılar canlanır, karşılaştıkça içiniz cız eder, unutmakta zorlanırsınız. En güzeli mekanları değiştirmek. Bu demek değil ki o yerlere hiç gitmeyin! Belirli bir süre, kalbiniz rahatlayıncaya kadar, onu gördüğünüzde etkilenmeyeceğiniz zamana kadar farklı mekanlar iyi yöntemdir. Hem böylece yeni yerler keşfetmiş olursunuz, fena mı?

Evinizde, iş yerinizde size onu hatırlatacak ürünler veya ondan gelen hediyeler varsa, gözünüzün önünden kaldırın. Bazı kişiler güçlü kimliktir ve bu tür eşyalardan etkilenmeyebilir. Bazı kişiler duygusaldır ve nesneye yatırım yapar. Bu onun aldığı kalemdi, bu onun kullandığı parfümdü gibi yüceltmelere başvurur. Dolayısıyla unutmakta gecikir. En iyisi bir süre bu ürünleri görmeyin.

Birlikte geçirdiğiniz özel günlerinizde farklı aktiviteler yapın. Örneğin bir önceki bayramı veya doğum gününü birlikte kutladıysanız, yeni bayram için farklı bir program yapın. Evde oturup ağlayarak, geçen yılın her dakikasını adım adım hatırlayarak onu unutmanız mümkün değil.

Onun sosyal medya hesaplarını, yazdıklarını, paylaştıklarını, kimlerle ne yaptığını takip etmeyin. Son zamanlarda böyle bir moda başladı. İnsanlar birbirinden ayrılıyor ve ardından neler yaptıklarını merak edip sürekli takip ediyor. Bu çok yanlış. Zaten ayrılmanın verdiği üzüntü içindeyseniz, onun kendine göre giden hayatını yanlış anlama çekebilirsiniz. Belki yazdığı normal bir cümlenin size söylendiğini, paylaştığı resmi size inat olsun diye çektiğini düşünmek gibi! Olmadık yerlerden kendinize gizli mesajlar verildiği veya sizi unutamadığı duygularına kapılma ihtimaliniz çok yüksek. Bunları yapmayın. Kendinize zulmetmeyin.

Önünüze gelen herkesle onu konuşmaktan vazgeçin. Öyle veya böyle onun hakkında konuştuğunuzda, farkında olmadan gündeminizi hep eski nişanlınızla doldurmuş oluyorsunuz. Oysa ne kadar az yer tutarsa zihninizde o kadar iyi.

Onun dinlediği şarkıları, onunla dinlediğiniz sanatçıları, birlikte okuduğunuz kitapları bir süre değiştirin. Yeni yazarlar, yeni kitaplar, yeni diziler keşfedin. Ne kadar az hatırlarsanız o kadar rahat edeceğinizi unutmayın. 

Tebdili mekanda ferahlık vardır ilkesiyle, evinizde minik değişiklikler yapabilirsiniz. Mekanayapılan tatlı dokunuşlar, hayatın ivmesini değiştirir. Gözünüzün önündekiler değişirse zihniniz rahatlar.

Bu gibi durumlarda bazen mini tatiller işe yaramaktadır. Memleket ziyareti, hafta sonu tatili, arkadaş gezmeleri iyi gelebilir.

İlişkinin bitmesini, kendi beceriksizliğiniz veya kötü insan oluşunuz gibi garip düşüncelerle birleştirmeyin. Genelde kendini suçlama, kendine kızma, kendinden nefret etme, kendini çok hatalı görme gibi ajite duygularla karşılaşıyorum. Lütfen kendinize zulmetmeyin. Olan oldu diye düşünün ve yolunuzda yürümeye devam edin. 

İlişki madem bitti, bitmesine neden olan sıkıntılı dönemlere odaklanın. Sizinle uyumlu olmadığı, sizi üzdüğü, geleceğinizle ilgili endişelendiğiniz noktaları düşünün. Zaten unutamayacağınız kadar iyi bir ilişki olsaydı, ondan vazgeçmeyeceğinizi hatırlatın kendinize. İlişki bittiyse bitmiştir, bitmesi için elverişli süreç oluşmuştur. Kör göz ölür, badem göz olur mantığıyla olaya yaklaşırsanız, kendinizi üzmekten öteye geçemezsiniz.

Arabesk içerikli düşünceler, o tarz müziklerden uzak durun. Duygusal filmler izlemeyin. 

Yeni bir ilişki için acele etmeyin. Birini tam olarak unutmadan, onun sizde oluşturduğu olumsuz etkileri üzerinizden atmadan yeni bir ilişkiye adım atmanız hata olabilir. Zira birini unutmak için diğerine yelken açan kişiler, yeni bir ilişkiye hatalı başlangıç yapmış olur. Birinin inadına, birini unutmak için, birinden intikam almak için, birine haddini bildirmek için evlenilmez!

Kendinizi ve düşüncelerinizi yenileyin. Hayatınıza kim gelecek veya kim çıkacak olursa olsun, sizin kendi iç değerleriniz hem yerinde dursun! Siz değerlisiniz, biricik ve özelsiniz. Bunu farkeden, sizin kıymetinizi bilen insanlarla yolunuza devam edin. Bir önceki ilişkinin bitmesi ilişkinin bitmesidir. Sizin bitmeniz anlamına getirmeyin. Ben bittim, ben mahvoldum gibi bir sığ düşünceyle kendinizi incitmeyin.

Kendinize hoşunuza gidecek aktiviteler bulun. Yeni bir kurs, ezber, ilginç konularda araştırmalar yapmak gibi. Dikkatiniz dağılır, sizi üzen ayrılık olayına odaklanmamış olursunuz.

Ve...

Bol bol dua edin. Her konuda hakkınızda hayırlısı olması için Allah'tan yardım dileyin. Eğer Allah dileseydi o kişi size nasip olurdu diye düşünün. Elinizden geleni yaptınız, olabildiğince doğru davrandınız ve buna rağmen o kişiye kavuşamadıysanız, sizin için farklı bir plan yapılmış olabileceğini anlamaya çalışın.

Umarım işinize yarayan bilgiler sıralanmıştır. Deneyin. Baktınız tek başınıza atlatamıyorsunuz lütfen birkaç seans terapi desteği alın. Yapacağımız bir iki seans destek sizi inanılmaz rahatlatır, unutmayın!

Sevgiler...

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman&Aile Danışmanı)

mehtapkayaoglu@gmail.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder