24 Nisan 2015 Cuma

Çocuğunuz şiddet davranışı geliştirmesin istiyorsanız (2)

Çocuğunuz şiddet davranışı geliştirmesin istiyorsanız (2)

 

Çocuğun sevgi dilini öğrenmesi önemli dedim Salı günü.

Sevgi dilini öğrenmesi için sevgi dolu ortamda, güvende büyümesi gerekir. Çocuk için önemli olan güvende olduğunu bilmesidir. Anne baba boşanırken bile "Merak etme, sen güvende olacaksın." mesajını sözel ve davranışsal olarak dengeli şekilde verebiliyorsanız, çocuğun psikolojisi bozulmaz. Günümüz anne babası, boşanırsak çocukların psikolojisi bozulur diye ayrılmıyor, işe yaramayan ve kendilerini tüketen saçma ilişkileri mecburen yürütüyor. Oysa bu dengesiz ilişkide çocuk kendini güvende hissetmiyor, hatta seanslarda ev hayatından memnun olmadığını, anne ve babası boşanırsa kendisini daha güvende hissedeceğini söylüyor.

Anlayacağınız istikrar şart!

Öfke ve şiddetin olmaması için çocuk yeterince büyüyünceye kadar korumalı, cesaretlendirmeli ve destek olmalısınız. Koruyorum diye korkak, cesaretlendiriyorum diye şımarık, destek oluyoruz zannederek köstek olmadan tabii ki. Çocukla mesafeyi doğru ayarlamalısınız. Bunun için gerekirse bizlerden destek almanızda fayda var. Çünkü ailelerle çalışırken dikkat ediyorum, kimi aile koruyorum diye çocuğu asosyal yapıyor, kimi aile kişilik kazandırıyorum diye narsist. Orta yolu bulmanız önemli. Çünkü ezilen çocuk öfkeli olur. Ve gereğinden fazla şımartılan çocuk kafasına göre takılan, kimseyi takmayan tavırlara bürünür. 

Doğru zamanda doğru yönlendirme yapılmayan çocukların davranışlarında şiddet ve öfke oluşur. 

Bunun dışında sizin onları üst pencereden korumakla görevli olduğunuzu, bunun için sizinle tartışmaya girmemeleri fikrini aşılamaya çalışın. Özellikle ergenlik döneminde "Ben bebek miyim?" tartışmalarının yaşandığına şahit oluyoruz. Dedektiflik yapmadığınızı, ama genel güvenlik ve aile içi karşılıklı sorumluluklarımızdan dolayı, birbirimizin nerede ne yaptığını bilmeye hakkımız olduğunu anlatmanız gerekir. Arkadaşlarını tanımanız gerektiğini, nereye kiminle gideceğini bilmeniz gerektiğini onlar da bilmeli. (Konu konuyu açmasın ama bu kısmı da önemli. Ayrıca başka yazıda anlatırım size.)

Okul çağına ve bedensel gelişimine uygun spor faaliyetlerine, eğitim programlarına ya da düzenli ve yapılandırılmış eğlencelere katılmalarını teşvik edin. Değerlerine saygı duyduğunuz kurum, kuruluş ya da bireylerin yönetiminde olan toplumsal programlara kaydettirin. Gözetim altında yapılan eğlence faaliyetlerine çocuklarınızla birlikte gitmeye çalışın ve diğer kişilerle ilişkilerini izleyin. Gözlemleriniz çok önemli. Diğer çocukların aşağılayıcı, tehditkar, küfürlü konuşmalarına onun nasıl cevaplar verdiğine; vurma, çarpma davranışları ile öfke ifadelerine nasıl tepki gösterdiğine dikkat edin. Kızgınlık ve öfkenin ifadesi için bu tür davranışların uygun yöntemler olmadığını çocuğunuza anlatın ve benzer biçimde davranmasını engelleyin.

Hoşunuza gitmeyen ve doğru bulmadığınız davranışlarını onunla konuşun. Israrla yapıyorsa mutlaka bizlerden yardım alın. Saygıyı, dürüstlüğü, insani değerleri öğretmeye çalışın. 

Hoşunuza giden olumlu davranışları sözel olarak ödüllendirin, kıvamında bir övgü ile onura edin. Malum marifet iltifata tabidir diyor atalar. 

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarla egzersizler yapar gibi tiyatral çalışmalar işe yarıyor. Yani okulda bir arkadaşıyla kavga ettiğinde, onunla olayı konuşun. Sonra tatlı bir şekilde o olayı onunla birlikte senaryolaştırın ve canlandırın. Öfke davranışının yerine ne yapılabileceğini gösterin. Böylece birlikte sesli düşünmüş, onun şiddet dışında uygulayabileceği yöntemler hakkında içgörü kazanmasını sağlamış olursunuz. Çocuklar bu tür yöntemleri çok seviyor ve ağızdan yapılan nasihatten daha çok işe yarıyor. 

Çocuklarınıza anlaşmazlıklarını, tehdit, yumruk ya da silah kullanarak değil, sakin ve yerinde kullanılan sözcüklerle çözmelerini öğretin. Boş zamanları için yapıcı, şiddet içermeyen oyunlar, faaliyetler bulmalarında çocuklarınıza yardımcı olun. Onlara sizin de bir zamanlar hoşlandığınız oyunları, spor faaliyetlerini, hobileri öğreterek, kendi beceri ve yeteneklerini geliştirmelerinde destek olun. 

Küçük çocuklarınıza hikayeler okuyun, daha büyüklerini kütüphanelere götürün ya da akrabalarınız arasından değer verdiğiniz, hayran olduğunuz, çevresi ve diğer insanlar için bir şeyler yapmış olanların hayat hikayelerini anlatın. Böylece onları kendi değerlerinizin içine dahil etmiş olacaksınız.

Onlarla sorun yaşadığınızda şiddete başvurmayın. Bağırmak, tehdit etmek, azarlamak işe yaramıyor görüyorsunuz. Bazen işe yaradığı görürsünüz, ancak anlık işe yarar. Nasılsa işe yarıyor diye sürekli uygularsanız, çocuğunuzu gizli bir canavara dönüştürdüğünü sonradan anlarsınız. Fiziksel cezalar, istenmeyen davranışları belirli süre için durdurur. Sonrası için kişilik zaafiyetine dönebilir. 

Bağırıp aşağıladığımız, sürekli kendisini kötü hissettirdiğimiz bir çocuğun büyüdüğünde onurlu, kendinden emin, kaliteli insan olmasını bekleyemezsiniz. Üstünü görünce boyun eğen, altında olduğuna inandığı kişileri ezen, iç dünyasının ezilmişlik duygularının faturasını mutlu ve sağlıklı kişilere kesen acaip bir yetişkin olur çıkar, şaşırırsınız!

Şiddetin, şiddetten uzak yöntemlerle toparlanması gerekir. 

Öfke, normal ve sağlıklı bir duygudur. Diğer duygularımız gibi. Yanlış olan onun saldırgan davranışlara dönüşmesidir. 

Özetle çocuğunuzun öfkesini anlayın, anlatmasını sağlayın. Ancak bu öfkenin çevreye zarar vermesine müsaade etmeyin. 

Gerekirse öfke kontrol eğitimlerinden istifade ettirin. 8-10 seans öfke eğitimi almak, yaşama başka bir pencere açmaktır. Kaliteli davranış eğitimidir. Herkese tavsiye ederim.

Bilmeyenler için kaynak önermiş olayım; Nesil yayınlarından çıkan kitabım var. Mutlaka okuyun, okutun. "Öfke Kontrolü" isimli kitabımda detaylı bilgiler, örnek vakalar göreceksiniz. Eminim çok seveceksiniz ve okudukça öfkeyle nasıl baş edilir detaylı şekilde öğreneceksiniz.

Sevgiler...

Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)

Tlf0212 583 00 22- 0533 488 06 00

mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv

mehtapkayaoglu@gmail.com

http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu

htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder