24 Kasım 2015 Salı

Çocuğunuzun okula başlama yaşı

Okulların açılmasına yaklaştığımız bugünlerde sizlerden gelen sorulardan birisi de ilkokul birinci sınıfa başlayacak çocuğunuzun okula başlayıp başlamaması gerektiğine dair kararsızlığınız. Bol bol soru alıyorum bu konuda. Çocuğunuzun yaşını veya ayını söyleyerek okula başlatayım mı başlatmayayım mı diye soruyorsunuz.
Geçtiğimiz bir iki yıl 4+4+4 uygulamasının sorun oluşturacağını, ülkemizin eğitim sistemini yenilemeden alınan bu erken okula başlatma tavrının pek çok aileyi ve tabii ki yavrularımızı zora sokacağını her yerde anlatmıştım.
Şimdi siz veliler haklı olarak ne yapacağınızı şaşırdınız. Yeğeniniz, eltinizin çocuğu veya komşunuzun yavrusunun okula başladığı yaşa gelince sizinki, acaba okula göndermeli miyim yoksa göndermemeli miyim diye kararsızlık yaşıyorsunuz.
O halde ben size bugün çocuğunuzun 72 ayını tamamlamadan önce okula göndermemeniz gerektiğini söyleyeyim de rahatlatayım hepinizi.
Ülkemizin eğitim sisteminin alt yapısı ve yıllara dayalı öğretmen/öğretme sistemi hep 72 aya göre organize olmuştur. Dolayısıyla daha erken dönemde okula gönderdiğiniz çocuk ciddi anlamda zorlanabilir. Nitekim danışmanlık merkezimize gelen ve "dikkat dağınıklığı, okul ilgisizliği, ders çalışmak istememe" sorunu yaşayan çocukların çoğu, okul yaşı gelmeden önce acele edilerek okula gönderilmiş çocuklardan oluşmaktadır.
Neden 72 ay?
Neden 72 aydan önce göndermemelisiniz, gerekçelerimi sıralayayım sizlere:
1. Normal şartlarda 60-72 ay arası çocuk zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan okula başlamaya ve zorlu müfredat programına alışık değildir. Bu yaş çocuğu oyun odaklıdır. Okul ve eğitim sorumluluğu alamaz.
Birinci maddede esas vurgulamak istediğim başka bir mesele; ülkemizin her şehirde özenle yetiştirmeye başladığı "mükemmeliyetçi anneler" dikkatli olun. Hatta dikkatli olmakla kalmayın, mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçin! Son yılların modası haline gelen sınıf arkadaşlarını birbiriyle yarıştırma merakınızı bu yıl mutlak olarak sonlandırın! Çocuklar zaten gelişim süreçlerini zorlama ihtimali içeren eğitimlere tabii tutulacaklar. Bir de sizin yarışçı/mükemmeliyetçi hallerinizle boğuşmak zorunda kalmasınlar olur mu? Kendi evladınızı, kendi hırslarınızdan korumanın yollarını şimdiden bulun!
2. Her okul dönemi başında karşılaştığımız "ayrılık anksiyetesi" adı verilen, çocukların annelerinden ayrılmak istememeleri, anneden ayrılmayı engellemek için geliştirdikleri ağlama nöbetleri gibi hallerde artış olma ihtimali olacaktır. Genellikle çocuklar zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişim süreçlerinin getirisi olarak 72 aydan sonra olgunlaşmaya, annenin olmadığı ortamlara adapte olmaya, annesiz idare etmeye başlarlar. Okula başlama yaşını 72 ay öncesine çekerseniz, gelişim süreci gereği çocuk ayrılık anksiyetesi şikâyetiyle boğuşmak zorunda kalabilir diye düşünüyorum.
3. 72 ay öncesi okula başlayan çocuğunuzun sınıfta daha huzursuz, daha disiplinsiz davranması kaçınılmaz bir gerçek olacak maalesef! Sosyal uyum kurulları, toplumsal yaşam prensipleri genelde 72 aydan sonra randıman alır. Siz acele edip çocuğu erkenden okula verdiğinizde öğretmenler de çok zorlanabilir. Sınıfın yarısı yaşında okula gitmiş uyumluyken, erken yaşta okula gidip uyumsuzluk yapan çocukla aynı sınıfta aynı performansı tutturmak ne kadar zor tahmin edemezsiniz.
4. 72 ay öncesi dönemdeki çocukta el-göz koordinasyonunun, ince motor becerilerin, işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması, soyut düşüncenin yetersizliği ve dikkati sürdürmedeki güçlükler nedeniyle zorlanmalar görülecektir. Daha önce okula çocuk göndermiş tecrübeli veliler, erken yaşta okula başlayan çocuklarının zorlandığını farkedecektir. "Abisi daha kolay okumaya geçmişti... bu biraz zorlandı... bunun dikkati dağınık..." gibi etiketlemeler yapmayın sakın.
72 ay öncesi okula gönderirseniz yazı ödevlerini daha zor yaptıracaksınız. Elleri daha hızlı yorulacak. Azıcık yazı yazdığında yorulduğunu, bıktığını, istemediğini iddia edecek. Bu durumlarda araya oyunlar yerleştirerek, renkli kalemlerle yazılar yazarak, ödevi bittikten sonra onunla eğlenceli oyunlar oynayarak ders motivasyonu geliştirmesine yardım edebilirsiniz. Kızıp bağırmak, azarlamak, üniversite sınavına öğrenci hazırlıyormuş gibi davranmak yok!


Ay farkı öğrenmeyi etkileyecektir
5. Eğer hepiniz kafanıza göre okula başlatırsanız, aynı sınıfta 66 aylık (5,5 yaş) çocuk da olacak, 78 aylık (6,5 veya daha üstü yaş) çocuk da. Bu dönemde anlama/algılama/muhakeme etme yeteneği ciddi farklılıklar göstereceği için, çok bilinçli anne babalar olmalısınız ki, çocuğu zorlamayasınız. Sınıftaki bazı çocuklar Kasım ayında okumaya geçti diye sizin ufaklığı hırpalamanıza gerek yok! Varsın sizinki Nisan ayında okumaya geçsin! Çocuğu zorlamayın. Öğretmenin, öğrenciler arasında ayrımcılık yaptığı fikrine kapılmayın!
6. Son olarak söyleyeyim 72 ay öncesi çocuğun tuvalet alışkanlığı, kendi ihtiyacını giderme ve kendi temizliğini yapma davranışı ancak oturur. Daha önce okula gönderdiğinizde tuvalet kullanımı ve ihtiyaç giderme konusunda da çok sıkıntı çekme ihtimaliniz yüksektir. Eğer kendi başına tuvalet ihtiyacını gideremiyorsa, okullar açılmadan önce bu konuda eğitim verin.
Ayrıca okulda, büyük sınıfların sıkıştırmaları ve/veya görüp/duymaya çok alışık olduğum taciz olaylarına karşı çocuklarınızı bilgilendirin. Büyük sınıfların, tuvalet ve merdiven altı gibi yerlerde küçük çocukları sıkıştırıp, taciz oyunları oynamalarıyla çok karşılaşıyoruz. Bu konularda çocuklarınızı uyarmak ve tenha yerlere gitmemek konusunda bilinçlendirmek zorundasınız.
Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder