24 Kasım 2015 Salı

Dikkat Dağınıklığı Yaşamamak için yöntemler



Yıllardır mesleğimi icra ederken sayısız soru alıyorum. Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunu bu soruları ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Normalde yemek yakmak sorun olmayabilir; ama Ramazan’da yemek yakmak zor geliyor size sanırım. Veya normalde unutkan olabilirsiniz; ancak oruçlu oruçlu unutkanlık yaşayınca işlerinizin bitirilme süresi uzuyor, bu da sizi üzüyor.
Üzülmeyin! Bu gün size unutkanlıkla baş etmenize yardım edecek yöntemler yazayım.

Öncelikle danışanlarıma da söylediğim çok önemli bir hatırlatmayı yapayım size. Dikkati dağınık kişilerle çalışırken ilgimi çekiyor, benim dikkatim dağınık, sen bir şey söyle/sen öyle bir şey yap ki benim dikkatim dağılmasın tavrı var herkeste.
Buna benzer bir beklentiyle karşılaştığımda geleneksel cümlemi kuruyorum danışanlarıma; “Dikkat öyle ilginç bir yapılanmadır ki; onun dağılmamasını sağlamak için sizin çabalamanız gerekir. Ben size rehberlik edeceğim evet, gerisini siz uygulamak zorundasınız. Aksi halde rejimi ben yapacağım, kiloyu siz vereceksiniz gibi garip bir beklentiye girmiş oluruz birlikte. Diyeti ben yapıyorsam, benim bedenimdeki kilo gider, sizin bedeninizdeki değil. Dikkat de öyle. Dikkat dağınıklığı, kişinin dikkatini toparlamakla ilgili davranış özelliklerinden uzaklaşmasından kaynaklanır. Dikkati toparlamaya başladığınızda dikkatsizliğin uzaklaştığını görürsünüz.

Dikkatinizi nasıl toparlayacağınızı yazmadan önce daha önemli bir bilgiyi aktarmakta yarar var. Öncelikle dikkatinizin dağınıksa, bedeninizin size verdiği bir takım mesajlar var demektir. Onların ne olduğunu iyice anlamalısınız.
Bu mesajlardan ilki, dikkatinizi doğru kullanamıyorsunuz. İkinci mesaj, beyninizi, çalışma talimatına uygun kullanamıyorsunuz. Ve üçüncüsü doğru davranışları, doğru yerde kullanamıyorsunuz.

Bu ön hatırlatmayı yaptıktan hemen sonra tek tek sıralamaya başlayayım…
Dağılan dikkatiniz için neler yapabilirsiniz?

* Öncelikle dikkatinizin dağınık olduğunun farkına vararak işe başlayın. Dikkati dağılan pek çok kişinin ortak karakterize özelliğidir. Genel anlamda dikkatinin dağıldığını bilir ama ipin ucunu nerede kaçırdığını bilemez. 15-20 dk. çalıştıktan sonra, zihin dağılmaya başlar. Çalışırken fark ettiniz ki konsantrasyon bozulmaya başladı. O anı fark ettiğinizde kendinize “Dur Komutu” vermelisiniz.
* Çalışma sürelerinizi kısa tutun. Dikkatinizin dağılmaya başladığını fark ettiğinizde, yukarıdaki gibi kendinize sesli komut verdikten hemen sonra ikinci işlem devreye girmeli. Yani bir süre çalışmaya ara verip tekrar yeni bir başlangıç yapacağınızı düşünün. Ve o anda yapacağınız işe konsantre olmaya çalışın.
Sizler farkında değilsiniz ama dikkatinizin dağılması çok işinize yarıyor. Fırsattan istifade, zaten bilinçaltınızda yapmak istemediğiniz, kendinizi zorunlu hissettiğiniz işlerden kendinizi kurtarmanın bir yolu olarak kullanıyorsunuz dikkat dağınıklığını. Oysa üzerine gitseniz? İnadına devam etseniz? Zaman içinde göreceksiniz ki dikkatinizin dağıldığı anlarda, onu tekrar toparlayabilmeye başlamışsınız.
* Hepinizin işlerinizin çeşidine göre yapmak zorunda olduğunuz bazı çalışmalar var. Gerekirse kendinizi alıştırıncaya ve dikkatinizi toparlamayı öğreninceye kadar, bu zorunlulukları kâğıtlara yazın ve gözünüzün önünde bir yere asın.
* Ev ve iş ortamlarında dikkati en fazla dağıtan etken düzensizlik. Mümkün olduğunca düzenli olmaya çalışın. Masanız dağınıksa, aradığınız aradık yerde bulamıyorsanız, dikkatinizi dağılmasına da katkı yapıyorsunuz demektir. Mümkün olduğunca düzenli ortamlarda bulunmaya çalışın. Fare düşse kafası yarılır tarzı ortamlarda dikkatin dağılmaması mümkün değil…!
* Dikkatinizin dağılmasına vesile olacak müzik, oyun, sohbet… vs. gibi ortamlardan uzak durmaya çalışın. En güzeli, dikkatinizin dağılmasını istemediğiniz hassas zamanlarınızda, yapmanız gereken önemli işlerinizden önce, çevrenizdeki uyarıcıları yok edin.
* Konuşulanları anlamada zorluklarınız varsa, karşımdaki konuşurken bile ne dediğini anlamıyorum şeklinde dikkat dağınıklıklarınız varsa, mümkün olduğunca konuştuğunuz kişinin gözlerine bakmaya çalışın. Gözünüzü oraya buraya kaçırırsanız, etrafa bakarsanız, zaten dağılmaya hazır olan dikkatiniz iyice havaya girer.
* Dikkat dağınıklığı olan kişiler için görsel malzeme çok işe yarar. Öğrenmeye çalıştığınız bir konuda dikkatiniz dağılıyorsa, yazarak, okuduklarınızı yazılı malzeme haline getirerek dikkatinizi toparlayabilirsiniz. İş yerinizde de aynı sistem geçerli. Yapmanız gereken işleri mümkün olduğunca görsel olarak kendinize hatırlatın.
Beyin en çok normal olanı unutur
* Saçma, komik, eğlenceli şeyleri kesinlikle unutmaz. Zıtlıkları unutmaz, saçmalıkları da. O nedenle unutmamanız gereken, dikkatinizin dağılmaması gereken ama sıkça dağılan durumları ilginç hale getirmeye çalışın. Sürekli yaptığınız ve her seferinde dikkatinizin dağıldığı işlerle ilgili saçma sapan espriler üretin. Aklınızda kalacak komik, ilginç kodlar halinde beyninize kaydedin. Özellikle öğrenmekte zorlandığız konularda bu yöntem inanılmaz işe yarar.
* Dikkatinizin çok dağıldığı konularda çalışmalar yapmanız gerekiyorsa, çalışma sürelerini kısa tutun. Anlamadan bir saat boyunca masa başında oturmak yerine, anlayarak ve hayal âlemine dalmadan yapılacak 15 dk. çalışma her zaman için daha işlevseldir.
* Hayallere daldığınızda ve bu hayaller işlerinize engel olduğunda, sesli komutlarla hayallerinizi erteleyin.
* Ruhsal gerginlik, sıkıntı, stres, üzüntü, depresif haller ciddi dikkat dağınıklığı yapar. Kontrolü sizin elinizden alır. Bu konuda bilgi sahibi olun. Ve dikkatinizi dağıtacak stres faktörlerinden uzaklaşabilmek için psikolojik destek almayı unutmayın.
Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder