25 Kasım 2015 Çarşamba

Unutkanlık ve dikkat eksikliğiyle başınız dertte mi?

Milli Gazete’de yazı yazmaya başladığımdan beri elektronik postama en fazla gelen soru ne biliyor musunuz?
 
Evet, başlıktan tahmin edeceğiniz gibi “unutkanlık” halleri. Anlaşılan o ki pek çoğunuz bu konuda zorluk yaşıyorsunuz. Öneriler istiyorsunuz, neler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz. Unutkanlık, kişilerin günlük etkinliklerini kısıtlayan, beyindeki önemli işlevlerden olan bellek bozukluğu sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Normal şartlarda bellek yaşın ilerlemesiyle bozulur. Ve yaşlandıkça unutmaya veya bazı şeyleri zor hatırlamaya başlarız.
 
Günümüzde genç yaşlarda da fazlasıyla unutkanlık şikâyetleri alıyoruz. Unutkanlığın olduğu yerde, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunu şikayetleri duymamak mümkün değil tahmin edeceğiniz gibi. Hepsi bir araya gelince yaşamı zorlaştırmaya başlıyor maalesef.
 
Daha gençlerde görülen unutkanlığın altında genellikle psikolojik sorunların yattığını görüyoruz. Günümüz şehir ve çalışma hayatının getirdiği stres, depresyon, gerginlik beyin işlevlerinden dikkat toparlama ve yöneltmeyi bozarak unutkanlık yapar. Buna karşın bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalıkları, beyin tümörleri, beyin damarındaki tıkanmalar, beyin kanamaları, MS ve daha birçok hastalık da kendisini unutkanlıkla gösterir. Sonuç olarak devam eden bir unutkanlık hem tıbbi hem de psikolojik olarak araştırılmayı hak eden bir durumdur.
 
Unutkanlık için ne yapılır?
 
Unutkanlığınızın tanısını koyabilmek için unutkanlığınızın derecesi dinlenir ve günlük hayatınızda size ne gibi zorluklar yaşattığına bakılır. Genellikle unutkanlıkla ilgili testler uygulanır. Testlerin sonuçlarına göre egzersiz programına alırız sizi.
 
Unutkanlık ve dikkat güçlendirmek için yaptığımız egzersizlerle zihninizin rahatladığını görürsünüz. Her yaş seviyesi için farklı egzersizler ve farklı programlar uygularız. Unutkanlığınızın durumuna göre seans aralıkları belirleriz. Seans aralarında evinizde uygulamanız için yöntemler öğretiriz. Böylece ister evinizin çocuğunda unutkanlık/dikkat dağınıklığı olsun, ister evin 45 yaşındaki babası, hatta 75 yaşındaki dedesi fark etmez, her yaş seviyesine uygun çalışma programı uygularız. Özellikle demans ve alzheimer hastalığından muzdarip, doktorlarının yönlendirdiği  danışanlarımıza çok güzel programlar uyguluyoruz ve unutkanlığın oluşturduğu zorlukları atlatmalarına yardımcı oluyoruz.
 
Önemli olan vakanın doğru olarak tanımlanması ve kişinin entelektüel kapasitesi ve yaşam koşullarına uygun bir programın devreye sokulması, hepsi bu! Olumlu sonuçlar alınca hem bizler mutlu oluyoruz hem de aileler.
 
Unutkanlıkla baş edebilmeniz için bazı tavsiyeler
 
Öncelikle kendinize saygı duyun ve sağlıklı bir beyne sahip olmak isteyin. Çünkü diğer tedbirler bunun arkasından gelecek sevgili okurlar!
 
Kitap okuyun, radyo dinleyin, televizyonda aklınızda tutmanız gereken kaliteli yayınlar izleyin. Bunları yaparken yorumlarda bulunun, tartışmalara katılın. Stresten, kaygı ve üzüntülerinizle baş etmeyi öğrenin. Aile ve arkadaş ilişkilerinizi güçlü tutun, bol bol sohbet edin. Yeterli ve dengeli beslenme ile kilo kontrolüne dikkat edin. Sigara ve alkolden uzak durun.
 
İyi, kalite uyku ve beslenme düzeni oluşturun. Gece yatmayı bilmeyen, gündüz kalkmayı bilmeyen uyku düzenine bulaşmayın.
 
Sürekli yeni ve kompleks bilgiler edinin. Bulmaca, sudoku gibi yoğun zihinsel aktivite gerektiren oyunları oynayın. Yaşınıza uygun düzenli spor ve egzersizler yapın.
 
İnsanlarla iletişime geçin, sosyal aktivitelere katılın. Aktif olun ve hep bir şeylerle uğraşın.
 
Önce kendinizi sonra herkesi sevin ve sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder